مرغ های هورمونی، شایعه یا واقعیت؟

بیشترین مخاطره‌ای که در این زمینه دیده می‌شود، مساله وجود باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌ها در مرغ است که بنا به دلایل مختلف ممکن است در حیوانات یا طیور استفاده شود.

ساوالان خبر:  چندی است که در بین مردم این خبر پخش شده که به مرغ های موجود در بازار حاوی مقدار هورمون و آنتی بیوک هستند.

دکتر محمد پژوهی، فوق تخصص غدد گفت: هورمون هایی که به مرغ ها تزریق می کنند هورمون های زنانه است و این هورمونها اکثرا در پوست مرغ جمع می شود و اگر پوست مرغ به مقدار زیاد مصرف شود می تواند اشخاص را به این بیماری مستعد کند.

وی افزود: با پیشرفت وسایل تشخیصی در این زمینه میزان مراجعات خانم ها بین یک تا دو درصد شده است و شیوع این بیماری در ایران در استان های مختلف متفاوت است.

دکتر پژوهی ادامه داد: غذاهای سرخ کرده و مانده خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد و برعکس استفاده از لبنیات، ورزش کردن و سبزیجات تازه شیوع بیماری را کم می کند.

دکتر پژوهی خاطرنشان کرد: امروزه مراکزی وجود دارد که طریقه ی معاینه کردن خانم ها توسط خودشان را آموزش می دهد و توصیه می شود خانم ها معاینه را خودشان را آموزش می دهد و توصیه می شود خانم ها معاینه را خودشان انجام دهند و با پزشک معالج مشورت کنند تا از پیشرفت این بیماری جلوگیری شود.

در پی انتشار برخی اخبار در فضای مجازی درباره “مرغ‌های هورمونی”، مدیر کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه مردم از بابت وجود مرغ‌های هورمونی در بازار نگران نباشند و گفت: ما در این زمینه گزارش جدیدی نداشته‌ایم.

تکذیب مصرف هورمون در جیره غذایی طیور استان

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در گفتگو با ساوالان خبر، گفت: شایعه مصرف هورمون در جیره غذایی طیور در مرغداری های استان کذب و بی اساس است.

بهلول تکلوی افزود: چنین شایعاتی نه تنها صدمات زیادی به صنعت طیور وارد می کند بلکه سلامت جامعه را نیز به خطر می اندازد.

او با اشاره به این که تولید گوشت مرغ مشکلی ندارد از مردم خواست با آسودگی خاطر نسبت به خرید و مصرف آن اقدام کنند.

تکلوی افزود: به دلیل اقدامات اصلاح نژادی که در مرغ های صنعتی انجام گرفته مرغ در مدت زمان کم به سن مطلوب می رسد و مرغدارجهت جلوگیری از دو سندرم آسیت و سکته مجبور به اجرای برنامه نوری و کنترل مصرف غذاست.

استفاده ازهورمون در طیور مقرون به صرفه نیست

دکتر بهروز جنت در گفت‌وگویی درباره برخی شایعات در فضای مجازی مبنی بر وجود مرغ‌های هورمونی در بازار، با بیان اینکه هورمون معمولا در دام‌های بزرگ استفاده می‌شود، گفت: معمولا استفاده از آن در طیور مقرون به صرفه نیست. بنابراین مردم درباره وجود مرغ‌های هورمونی در بازار نگرانی زیادی نداشته باشند.

وی با اشاره به نظارت بر مرغداری‌ها و مرغ‌های تولیدی از سوی وزارت کشاورزی و سازمان دامپزشکی، افزود: این سازمان‌ها به عنوان نهادهای نظارتی، نظارت کاملی در این زمینه دارند. بنابراین نگرانی خاصی وجود ندارد.

جنت، نوع تغذیه، نگهداری و نژاد مرغ‌ها را در سرعت رشد آنها تعیین‌کننده دانست و ادامه داد: به همین دلیل برخی مرغ‌ها را گوشتی، برخی را تخم‌گذار و… می‌نامیم. زیرا این مرغ‌ها اصلاح نژاد شدند. همچنین مرغداری‌ها از نژادهای خاصی برای تولید مرغ استفاده می‌کنند. در نتیجه در این زمینه نگرانی زیادی وجود ندارد.

استفاده از هومون باعث ایجاد چربی می شود

صادق صالحی افزود: سرعت رشد جوجه ها در صنعت پرورش طیور مربوط به اصلاح ژنتیکی و تغذیه مناسب در فرآیند پرورش است.

وی بیان کرد: سرعت رشد سریع مرغداری های گوشتی مربوط به رعایت اصول بهداشت و نگهداری گله در شرایط مناسب از نظر درجه حرارت ، رطوبت و تهویه و از همه مهم تر اصلاح نژاد بوده و مرغ های تولیدی داخل استان از هر نظر دارای استانداردهای لازم حتی برای صادرات است.

وی به خبرنگار ساوالان خبر، گفت: در هیچ یک از داروخانه ها و مراکز فروش نهاده های طیور ماده ای بنام هورمون رشد موجود نیست.

او افزود: مطرح کردن موضوع استفاده از هورمون ها با هدف افزایش سرعت رشد موضوعی نادرست است زیرا با افزایش سرعت رشد مقادیر زیادی از خوراک طیور تبدیل به ذخیره چربی در بدن مرغ می شود که از نظر اقتصادی به نفع تولید کنندگان نیست.

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل همچنین کنترل زنجیره تولید و توزیع فرآورده های پروتئینی با منشاء دامی از جمله گوشت و مرغ بر اساس برنامه مدون سازمان دامپزشکی کشور را ضروری دانست.

صالحی گفت: انتشار شایعه های بی پایه و اساس در چنین موضوعاتی برای ایجاد بی ثباتی در صنعت طیور و مشوش کردن افکار عمومی ، تولید کنندگان و مصرف کنندگان در زمینه سلامت بهداشتی مرغ تولیدی داخل استان است.

خطر وجود باقی‌مانده آنتی بیوتیک ها در مرغ‌ها

مدیر کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو هم در این مورد اظهار کرد: بیشترین مخاطره‌ای که در این زمینه دیده می‌شود، مساله وجود باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌ها در مرغ است که بنا به دلایل مختلف ممکن است در حیوانات یا طیور استفاده شود. البته باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌ها معمولا در مرغداری‌های بزرگ که حالت صنعتی دارند، استفاده می‌شود.

جنت افزود: حال اگر به هر دلیلی مسوول فنی دامپزشک حاضر در مر‌غداری تشخیص دهد یا حتی اگر به دلیل یک بیماری مجبور به استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها شوند و از آنتی‌بیوتیک برای مرغ استفاده کنند، باید یک دوره شست‌وشو را رعایت کنند. چرا که این دوره باعث می‌شود تا متابولیسم آنتی‌بیوتیک و دارویی که برای مرغ مصرف شده، از بدن آن خارج شود.

مدیر کل نظارت بر فرآورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه مرغداری‌ها این موضوع را رعایت می‌کنند، گفت: در صورتی که این موضوع رعایت نشود، مشکلاتی را ایجاد می‌کند. بر این اساس ارگان‌های نظارتی برای چنین مسائلی طراحی می‌شوند. در حال حاضر سازمان دا‌مپزشکی تمام مرغ و گوشتی را که برای مصرف‌کننده وارد بازار می‌شود را تحت نظارت خود می‌گیرد تا چنین اتفاقاتی نیفتد.

جنت تاکید کرد که در حال حاضر ما در این زمینه گزارش جدیدی نداریم. البته نظارت‌ها به صورت پیوسته وجود دارد.